Afbeelding: Multifunctioneel Centrum PGS Afbeelding: Multifunctioneel Centrum PGS Afbeelding: Multifunctioneel Centrum PGS Afbeelding: Multifunctioneel Centrum PGS Afbeelding: Multifunctioneel Centrum PGS
Projectnaam
Multifunctioneel Centrum PGS
Genre
Locatie
Sassenheim
Jaar
2021
Ontwerpteam
Daan van Schie, Marcel van Bockhooven, Lilith van Assem, Elsbeth Ronner, Daan de Leeuw, Madeleine Mans, Suzanne Bentlage

Multifunctioneel Centrum PGS

In het hart van Sassenheim ligt de kerk van de Protestantse Gemeente Sassenheim (PGS) met daarachter de begraafplaats en aangrenzend het dorpsplein. De Dorpskerk heeft daarmee een bijzondere positie in het centrum. De Protestantse Gemeente wenst een nieuw Multifunctioneel Centrum nabij de oude Dorpskerk.

VAN SCHIE ARCHITECTEN won de prijsvraag en kreeg daarmee het ontwerp gegund. In nauwe samenwerking met de kerkgemeenschap is een plan ontwikkeld waarbij de bestaande schoonheid blijft bestaan en de multifunctionele ruimte past in de stedenbouwkundige situatie. Het resultaat is een modern, fris en functioneel ontwerp voor de gemeenschap dat nauw verbonden is met een prachtige historische plek.

De situatie
Het multifunctionele gebouw ligt tussen de Westerstraat en de begraafplaats. Over de middenas van de begraafplaats loopt een pad met aan het eind uitzicht op de torenspits. Deze as zetten we door in het multifunctionele gebouw zodat er een doorkijk ontstaat naar de transparante entree en centrale hal. Zo krijgt het gebouw de twee gevraagde ingangen en legt het direct een verbinding tussen de straat en de begraafplaats. De connectie met de torenspits blijft behouden waardoor het centrum verbonden is met de kerk. 

Uitzicht op kerk
De centrale hal vormt de verbinding tussen de zalen aan één kant en de ondersteunende functies als de kleine vergaderruimten, de kantoren, de garderobe en keuken aan de andere kant. De grote gevelopeningen bieden ruim zicht op de oude bomen en hagen waardoor het groen van de begraafplaats doorgezet wordt. Aan de achterzijde bieden de brede luifels schaduw in de zomer en kaderen het uitzicht op de kerk.

Parkeren uit het zicht
Het ontwerp maakt slim gebruik van het hoogteverschil tussen de straat en de begraafplaats door het gebouw op te tillen en daaronder de parkeerplaatsen te situeren. Hierdoor zijn de parkeerplaatsen uit het zicht.

Van Schie architecten