Afbeelding: Ronald McDonald Daktuin LUMC Afbeelding: Ronald McDonald Daktuin LUMC Afbeelding: Ronald McDonald Daktuin LUMC Afbeelding: Ronald McDonald Daktuin LUMC Afbeelding: Ronald McDonald Daktuin LUMC Afbeelding: Ronald McDonald Daktuin LUMC Afbeelding: Ronald McDonald Daktuin LUMC Afbeelding: Ronald McDonald Daktuin LUMC Afbeelding: Ronald McDonald Daktuin LUMC
Projectnaam
Ronald McDonald Daktuin LUMC
Genre
Locatie
Leiden
Jaar
2018
Partners
Ontwerpteam
Daan van Schie, Maartje Wessels, Marcel van Bockhooven, Lotte Middelkoop

Ronald McDonald Daktuin LUMC

Ronald Mc Donald Huis Leiden biedt sinds 2002 met de Daktuin patiëntjes en hun familie een plek om even de ziekenhuissfeer te ontvluchten. Na 15 jaar is het tijd voor vernieuwing. De nieuwe Daktuin in het LUMC is dichterbij de kinderafdelingen geplaatst waardoor een bezoek nog makkelijker wordt voor de patiëntjes.

In samenwerking met Mirato hebben we in een pitch het winnende concept gepresenteerd. In nauwe samenwerking met de medewerkers en vrijwilligers van de Daktuin is dit verder ontwikkeld en gerealiseerd door Intos Interior Solutions.

 

Uitgangspunten
Op basis van ervaring en onderzoek formuleerde het Ronald McDonald Huis een aantal uitgangspunten waaraan het ontwerp moest voldoen.  De belangrijkste ervan zijn Spelen voor kinderen in allerlei leeftijden, Ontmoeten en Ontspannen. De naam ‘DAKTUIN’ is een begrip binnen de kinderafdeling en  speelt ook een belangrijke rol in het nieuwe concept. Een tuin heeft verschillende lagen; de oppervlakte (spelen en ravotten), onder de grond (geborgenheid en verstoppen) en de lucht (verwonderen).

 

Concept
Het concept is gebaseerd op 3 pijlers: SpeelsheidGeborgenheid en Wijsheid die samenkomen in een ‘Alice in Wonderland’-achtige wereld. Het ontwerp kent bijna alleen maar ronde vormen waardoor de ruimte een vriendelijk en dynamisch karakter heeft en daardoor een contrast is met het strakke ziekenhuisgebouw. Zo biedt het kinderen de mogelijkheid om even helemaal weg te gaan uit de ziekenhuisomgeving. De basis is tijdloos, rustig en de speelsheid wordt ingebracht door de vormen en het losse speelgoed.

 

Opvallende elementen
De Daktuin is ingericht met verschillende hoeken waar iedere bezoekers iets van zijn gading vindt. De kinderen kunnen de sporen op de vloer volgen en zo de mogelijkheden van de Daktuin ontdekken. Zo is er een heerlijke chill-plek voor de pubers, een klim- en klauterhoek voor de kleintjes en een babyspeelplek. Met HPL heeft Intos alle ronde vormen gerealiseerd uit het ontwerp die de gelaagdheid aangeven. De eyecatcher in het interieur is een grote boom met daarboven een lichtkoepel. Deze benadrukt het concept Daktuin en verbindt de wereld binnen het ziekenhuis met die daarbuiten.

 

Samenwerking
Het traject van het eerste idee tot en met de realisatie van het ontwerp is een groot succes dankzij een intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen: het LUMC, Ronald McDonald Huis, vrijwilligers, bezoekers en alle leveranciers.

Van Schie architecten